GASTRONOMİYİ ANLAMA SANATI
Bir İnşaat Mühendisinin Gözünden Gastronomiyi Anlama Sanatı
İlk olarak gastronomin ne anlama geldiğini herkesin kendi içinde sorgulamasını istiyorum. Hep birlikte klişe kelime tanımlarında kurtularak beyin fırtınası yapalım. Sizce Gastronomi, insanların açlık hislerini bastırmak için bir ihtiyaçtan fazlası olabilir mi ? Bir bilim dalı mıdır? Ya da bir kültür mozaiği olabilir mi ? Şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki gastronomi şehri olabilmek için birden fazla yapı unsurunu göz önünde tutmalıyız. Tıpkı bir binanın yapı unsurlarını bütünsel olarak ele aldığımız gibi. Şunu iyi bilmeliyiz ki gastronomi bir şehrin dünya mirasına bıraktığı çok kültürlülüğün, yaşanmışlıkların, hayat tarzının harmanlanması ile nesillere bırakılan bir mirastır. Hatay ilimiz bu anlamda potansiyeli çok yüksektir. Yeter ki bunu parlatıp gün yüzüne çıkarabilelim. Şimdi size pek çok şeyi anlamamızı sağlayacak bazı verileri paylaşmak istiyorum.
Araştırma Verisi
Ülkemize gelen ve ülkemizi tanıma fırsatına erişen bir grup yabancı turiste yapılan bir anketten bahsetmek istiyorum. Yapılan bu anket sonuçlarına göre, yabancı konuklar Türkiye`de bulunma sebepleri soruluyor. Alınan yanıtlar sırası ile şu şekilde,
1.Türkiye tarihi ve Türkiye’nin doğal güzellikleri
2.Türk halkını tanıma isteği.
3.Türk mutfağına özgü yemekleri tatmak.
Sadece bu verilerden dolayı bile gastronomiyi bir mozaik olarak görmemiz için yeterli olduğunu düşünüyorum. Peki, bu mozaiği oluşturmak için hangi unsurları göz önünde tutmalıyız? Gelin bunlar birkaç alt başlıkta inceleyelim.
Hatay’ın Karakteristik Yapısının Anlaşılması
Bir şehrin karakteristik yapısının belirlenebilmesi için o şehrin tarihsel döngüde hangi konumda olduğu ile alakalıdır. Hatay ilimiz bu konuda büyük potansiyele sahiptir ki dünyanın en eski yerleşkelerinden biri olması ve tarihte döneminin en büyük dünya ticaret merkezi olma özelliğine sahiptir.
Tarihi Mekanların Varlığı ve Korunması
İlk olarak kendi mesleğimin de alakalı olmasından dolayı bu konu başlığına ayrı bir ilgi duyduğumu söylemek istiyorum. Hatay ili genelinde tarih bilincinin olgunlaşmaya başladığını sevinerek görüyorum. Şehir genelinde tarihi yapılarımızın önemi anlaşılmaya başlandı.Biz de kalan mirası korumaya sonunda başladık.Şanslıyım ki, bir dönem bu restorasyon sürecinde gururla çalışma fırsatına eriştim.Çalıştığım dönemde rustik yapı anlayışına yani doğallıktan yana olmaya özen gösterdim.Olabildiğince sade ve bulunduğu dönemlere uygun eserler ortaya koymak gayemdi.Yine şu sıralar Dünyanın ilk ışıklandırılan caddesi ve yerleşkesindeki tarihi ahşap ve taş evler bir bir restorasyon sürecine dahil ediliyor. Bu büyük bir adım. Şunun unutulmasını istemiyorum. Tarih kültürü bir bütündür. Biz de bu kültürün nesillere aktarılmasından mesulüz.
Dinler arasındaki hoşgörü ve etkileşim:
Hatay ilimizin üç büyük dinin kesiştiği nokta olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu zenginliğimiz bizim gerek gastronomi gerek turizm gerekse de çok kültürlülük altında çok büyük kazanımlar sunduğu aşikar. Bu bağlamda bu ayrıcalık ve farkındalık bizi her zaman medeniyetlerin beşiği yapmaya devam edecek.
Buradan çıkarılması gereken en önemli kazanım sahip olduğumuz güzelliklerin farkında olup adım atabilme cesaretini göstermek olsun. Roosevelt`inde dediği gibi ”Başarısız olmak zordur, ancak başaramaya çalışmamış olmak daha da zordur”.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere esen kalın.